Zilte groenten

Zilte groenten

'Zoutverdragende planten', dat is eigenlijk de beste naam voor schorplanten als zeekraal, lamsoor, schorrezoutgras en zeekool. Het zijn planten die een manier hebben gevonden om te overleven in een zoute omgeving, waar andere planten niet kunnen overleven. Toevallig is een aantal van deze planten heel smakelijk en gezond. Ze kunnen op zoute bodems geteeld worden.

 

Zeekraal

Zeekraal (Salicornia) groeit van nature in zoute gebieden zoals schorren en waterranden.

Zeekraal overleeft in de zoute omgeving, doordat het zoveel mogelijk zoet water vasthoudt in de blaadjes. Deze blaadjes zijn dik en vlezig en hebben een klein oppervlak, zodat er zo weinig mogelijk zoet water verdampt. Het teveel aan zout wordt opgeslagen in de onderste bladeren, die dan afsterven.

In het najaar kleuren de blaadjes rood, waardoor je in het veld al snel de zeekraal kunt vinden. Het is dan niet meer eetbaar.

Meer over zeekraal, de teelt en ook recepten, vind je hier.

Lamsoor

De zeeaster wordt geteeld vanwege de eetbare bladeren: lamsoren. Er zijn twee soorten planten die "lamsoor" worden genoemd; alleen de zeeaster (Aster tripolium), die in Zeeland lamsoor of zulte genoemd wordt, is eetbaar. De echte lamsoor (Limonium vulgare) groeit in hetzelfde biotoop, maar is niet eetbaar.

De plant overleeft in de zoute omgeving door het zout uit te scheiden via speciale zoutklieren op de bladeren. Om te ontkiemen is zoeter water nodig: alleen dan kan het zaadje genoeg water opnemen. Lamsoor plant zich ook voort met behulp van wortelstokken.

Andere zilte groenten

Naast de bekende zeegroenten zoals zeekraal en lamsoor zijn er meer eetbare planten die op zilte gronden geteeld kunnen worden, zoals zeekool en zeevenkel. Wereldwijd, ook in Nederland, zijn zoutbestendige varianten van belangrijke voedselgewassen zoals aardappel in ontwikkeling.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring