kustlaboratorium: gebouw opgeleverd

november 2016. Er is steeds meer zichtbaar van het Kustlaboratorium dat door Het Zeeuwse Landschap wordt aangelegd aan de zuidelijke rand van het natuurgebied Waterdunen. Begin november 2016 is het Kustlab-gebouw opgeleverd: een ruimte die plek biedt aan de technische werkzaamheden in het Kustlaboratorium. Dit nieuwe gebouw zal tegelijk dienen als ontvangstruimte voor bezoekers. Al eerder dit jaar kwam de schuur voor de teelt van zilte groenten op het erf van ’t Hof Waterdunen gereed.

 

Natte aquacultuur

De natuurlijk ogende bassins voor de natte aquacultuur worden niet ver van het gebouw aangelegd. In de technische ruimte komt de pomp te staan die het zeewater naar binnenhaalt.

Op de eerste verdieping van het gebouw zal een publieksruimte worden gerealiseerd, waar bezoekers uitleg krijgen over het Kustlaboratorium en Waterdunen.

Het gebouw zal een markant punt zijn in de omgeving. Grote ramen bieden het publiek een kijkje op het verwerkingsproces maar ook een prachtig uitzicht over het gebied. De bouw is op duurzame wijze uitgevoerd.

 

Zilte teelten

Als het zeewater in 2018 eenmaal Waterdunen binnenstroomt, zullen rondom de beheerboerderij verschillende groenten geteeld gaan worden in de zilte grond. Voor deze gewassen is één van de bestaande schuren op het terrein aan de Hogedijk het afgelopen jaar grondig gerenoveerd. Van buiten oogt het als een oude Zeeuwse schuur passend bij de gerestaureerde 19e-eeuwse woning, terwijl je binnen een smetteloze ruimte vindt die geschikt is om de zeegroenten te verwerken.

 

Economie en landschap in harmonie

Het Kustlaboratorium is een uniek project dat laat zien dat aquacultuur op een natuurlijke manier in het landschap kan worden ingepast. Het Zeeuwse Landschap zorgt voor de faciliteiten die ondernemers zullen gaan gebruiken voor de productie van zilte lekkernijen. Op dit moment hebben zich al drie Zeeuwse ondernemers verbonden aan het Kustlaboratorium.

 

Voorbeeldproject

Met het Kustlaboratorium laat Het Zeeuwse Landschap zien hoe zilte, binnendijkse aquacultuur een aantrekkelijk en ecologisch waardevol kustlandschap kan opleveren dat internationaal als voorbeeld zal dienen.

Dankzij de bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij en steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid kan dit innovatieve project voor kustontwikkeling gerealiseerd worden.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring