Vogels hebben Waterdunen ontdekt

Aan de monding van de Westerschelde in het nieuwe, binnendijkse natuurgebied Waterdunen wordt nog druk gewerkt. Graafmachines diepen de kreken uit en dumpers rijden af en aan. Maar de eerste gevleugelde bezoekers van het vogelparadijs in wording hebben het er naar hun zin.
Hoewel het zeewater pas volgend jaar het gebied zal binnenstromen, staat er nu al het nodige water in de uitgegraven geulen. En daar voelen heel wat vogels zich thuis, wadend langs de oevers van kreken. Gewoon vanaf de weg die er nu nog doorheen loopt, zie je volop bergeenden en kluten foerageren, vogels die je er een jaar geleden nog niet of nauwelijks zag.

Eerste broedende vogels
Maar het meest veel belovend voor de nieuwe natuur zijn de eerste broedende plevieren en kluten. Tijdens de vogelinventarisaties die Het Zeeuwse Landschap in deze tijd van het jaar overal uitvoert, ontdekten medewerkers maar liefst 6 broedende paartjes strandplevieren. Zij hebben zich vooral in het oostelijke deel van Waterdunen genesteld, waar de eerste vogeleilanden al zijn opgeleverd.
Strandplevieren staan bekend als echte pioniers, die houden van een kale, onbegroeide bodem; precies wat Waterdunen nu biedt. Oorspronkelijk broedt deze plevier op stranden, maar daar zijn aan de Zeeuwse kusten geen rustige plekjes meer te vinden. Aan de Oosterschelde zijn er jaarlijks zo’n 10 broedparen te vinden en in heel Nederland nog maar 200. Het is dus heel goed nieuws voor deze plevierensoort dat Waterdunen nieuwe kansen biedt!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring